Heb ik me laten beetnemen?

Ik drink dagelijks 2 liter kraantjeswater en vind het heel lekker en ik voel er mij prima bij en dit nu al enkele jaren! Maar nu kwamen de ‘beermannen’ de beerput ledigen en ze vertelden mij dat het kraantjeswater dat ik van de kraan drink in feite herwerkt is van de ‘mest’ en de ‘plas’ van mensen. Is dat waar? Of heb ik mij laten beetnemen? Ik heb sindsdien geen leidingwater meer durven drinken. Het idee alleen al deed mij gruwelen! Ik drink nu terug bronwater uit flessen.

Kan u mij laten weten van wat het leidingwater in onze huizen gemaakt wordt? Zodat ik zeker ben dat ik geen virussen aan het drinken ben. Want ik zou graag terug overschakelen naar kraantjeswater! Mijn woonplaats is Sinaai-Waas.

Ik vind het echt onverantwoord wat die mensen verkondigen. Ik kan je garanderen dat er geen virussen in het water aanwezig zijn. Leidingwater wordt heel goed op gecontroleerd, nog beter dan flessenwater. Je hoeft echt niet ongerust te zijn.Het water in Sinaai is afkomstig van de waterproductiecentra in Klein-Sinaai en in Kluizen.

Klein-Sinaai
Het waterproductiecentrum behandelt grondwater van de putten in Moerbeke. Omdat in grondwater niet veel zuurstof zit wordt het water belucht. Door de zuurstof krijgt het een aangename smaak. Daarna wordt het water gefilterd om het ijzer eruit te halen. IJzer is niet slecht voor de gezondheid, maar als het in het water blijft heeft het water een roestbruine kleur en komen er roestvlekken in het wasgoed. Vervolgens wordt een klein beetje chloor aan het water toegevoegd om het water tijdens het transport door de leidingen kiemvrij te houden.

Kluizen
Het oppervlaktewater dat opgeslagen wordt in de spaarbekkens, is afkomstig van het door de Vlaamse regering afgebakende waterwingebied, waarvan momenteel zo’n 22.000 ha daadwerkelijk voor de productie van drinkwater wordt gebruikt. Dit gebied omvat de Wateringen Burggravenstroom, Kale en Meirebeek, een deel van de watering Lovendegem – Zomergem en sedert begin ’98 het bekken van de Poekebeek. Wanneer de kwaliteit van het water dit toelaat, wordt het naar de spaarbekkens verpompt (25 miljoen liter per uur). Om oppervlaktewater te zuiveren zijn er meer processen nodig dan bij grondwater. Eerst verwijderen draaiende microzeven de vaste bestanddelen (blaadjes, takjes, …) uit het ruwe water. Daarna wordt een product aan het water toegevoegd dat alle stoffen die verwijderd moeten worden insluit en er vlokken mee vormt. De vlokken vormen een deken die afgevoerd wordt. Het water gaat vervolgens door 2 filters: een zandfilter en een actieve koolfilter. Alle verontreinigingen die nog aanwezig kunnen zijn, worden verwijderd in de zandfilter. De actieve koolfilter zorgt ervoor dat het water een aangename geur en smaak krijgt. Vervolgens wordt een klein beetje chloor aan het water toegevoegd om het water tijdens het transport door de leidingen kiemvrij te houden.

Het water van Klein-Sinaai wordt gemengd met het water dat van Kluizen komt. En dan gaat het naar de klanten. Je mag er 100% gerust in zijn dat het kraantjeswater even lekker en gezond is als flessenwater. Als er toch eens een probleem zou zijn, dan moet het drinkwaterbedrijf je dadelijk verwittigen. Dat staat in de wet en de drinkwaterbedrijven in Vlaanderen leven die wetten heel goed na. Laat het kraantjeswater nog maar lekker smaken. Het is trouwens een stuk goedkoper dan flessenwater.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *