De voegen van de tegels op de wanden van de douche worden bruin.

Wij gebruiken putwater voor onze douche en hebben het probleem dat de voegen bruin worden. Het gaat om de voegen tussen de keramische tegels op de wanden van de douche. De tegelvoegen zijn glad. Ze werden geplaatst door een bekwaam vakman. De kleur van de afzetting is eerder lichtbruin (koffie met melk), misschien een tikkeltje oranje. De siliconenrand rond de douchevloer is ook niet meer mooi wit: daar zijn zwarte stipjes op te zien. Zou een ontharder helpen en is er eventueel een goed product om de voegen en siliconerand weer mooi te krijgen?

Wij hebben het water zelf gecontroleerd op ijzer (0.2 mg/liter) en op kalk (2.7 mol/m³). De ruimte is eerder klein maar er is wel een elektrisch afzuigsysteem voorzien. Tijdens het douchen wordt de damp dus automatisch afgezogen.

Het gehalte aan ijzer is niet hoger dan wettelijk toegestaan in kraantjeswater. Het water is wel vrij hard. De afzetting zal dus wel hoofdzakelijk uit kalk en een beetje ijzer bestaan. Het aanwezige ijzer is verantwoordelijk voor de bruine kleur.

Kalk kan je verwijderen met azijn. Je drenkt toiletpapier in warme azijn en ‘plakt’ het op de kalkvlekken (blijft vanzelf hangen). Vervolgens laat je dit een nachtje intrekken. Daarna ga je eroverheen met een propere afwasborstel en dan zou alles verdwenen moeten zijn. Als dit bij jou het geval is, dan weet je dat het om kalkafzeting gaat. Maar daarom zou ik nog geen ontharder aanschaffen. Het lijkt me een te grote uitgave voor een eerder klein probleem.

Lichtgekleurde ijzerafzetting kan je verwijderen met vitamine C. Het is een product dat je kan kopen in winkels waar ze wijnmakersbenodigdheden hebben. Is er zo geen winkel bij jullie in de buurt dan kan je het product online bestellen, bv. bij Brouwland. Je zoekt best op ‘ascorbinezuur’. Werkwijze: een papje maken van het poeder en dit op de voegen aanbrengen (eventueel ook met toiletpapier) en een nachtje laten trekken.

Is de ijzerafzetting echt fel dan haal je beste een product bij de drogist, bv. Détach tout voor roestvlekken. Daarmee kan je zowel roestvlekken op tegels als in katoenen wasgoed behandelen.

De zwarte stipjes op de siliconenrand kunnen zowel mangaanafzetting als zwarte schimmel zijn. Allebei nogal moeilijk te verwijderen. Schimmelafzetting kan je behandelen met een biologisch wasmiddel, bv. Biotex. Je maakt er een papje van en brengt het aan op de vlekken. Mangaan kan je alleen maar afschuren. Als de siliconenrand overschilderbaar is (sommige types zijn dat), kan je als het te erg wordt alles zo goed mogelijk proper maken, ontvetten met een oplossing van sodakristallen en overschilderen met een goede multiprimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *